Wanneer moet ik mijn dakpannen vervangen?

De technische levensduur van een dakpan is 70 jaar. Daarna is een dakpan aan vervanging toe. Toch zijn er veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat een dakpan eerder het eind van zijn levensduur heeft bereikt. Regen, wind, ijs, de locatie van uw huis, mos- en algenaanslag etc. kunnen er allemaal voor zorgen dat uw pannen eerder poreus worden of eerder gaan scheuren. Bij een slecht dak maken veel mensen zich zorgen over regenbuien die kunnen zorgen voor lekkage. Twijfelt u of uw dakpannen nog in goede staat zijn? We komen gratis en vrijblijvend uw dakpannen inspecteren.

Nieuwe dakpannen

Als u het dak moet laten vervangen, dan komen er een aantal zaken bij kijken. Het vervangen van het dak bestaat uit meerdere onderdelen. Zo dient het stucwerk te worden aangepakt, de dakramen, de plafonds en eventuele dakkapellen, en misschien de vloeren. Als alles niet goed beschermd kan worden bent u afhankelijk van het weer. Genoeg redenen om stil te staan bij het vervangen van het dak, het kiezen van welk model dakpannen of alleen het vervangen van uw dakpannen.

Dakpannen laten vervangen

In de volgende gevallen kunnen de dakpannen het beste vervangen worden:

 • Als ze poreus zijn geworden
 • Als de nokjes er onder uit breken
 • Als er te veel dakpannen stuk zijn
 • Als u nu een rieten dak heeft en dakpannen wilt
 • Als er van buitenaf dakisolatie geplaatst moet worden en het niet de moeite waard is om de pannen opnieuw te gebruiken
 • Als er in de loop van de jaren verschillende soorten en kleuren dakpannen door elkaar zijn gebruikt
 • Als de dakpannen te vuil zijn geworden en niet meer schoon zijn te krijgen.

Dakbeschot in slechte staat of rot

Helaas is soms alleen het vervangen van de dakpannen niet genoeg. Als het dakbeschot onder de dakpannen slecht of rot is en als de isolatie ook niet in goede staat is, dan is het meestal verstandig om de pannen samen met het dakbeschot te verwijderen en te vervangen door dakplaten die goed isoleren.

Is een vergunning nodig voor nieuwe dakpannen?

Als u geen monument heeft is er geen vergunning nodig voor nieuwe dakpannen. Voor een compleet nieuw dak zonder verandering van de vorm is er ook niet perse een grondige keuring nodig door de overheid. Bij een wijziging van de constructie dient u deze met een constructieve onderbouwing te laten zien aan de gemeente.

De juiste pannen op uw dak

De keuze voor een dakpan is een ingrijpende keuze. Het is volledig bepalend voor het aangezicht van uw dak. Er zijn tal van dakpanmodellen en kleuren waar u uit kunt kiezen. We adviseren u graag hierin. Niet elk type dakpan is geschikt voor elke woning. We werken met de dakpannen van Monier en Koramic, beide kwalitatief hoogstaande fabrikanten van dakpannen.

Kosten van dakpannen vervangen

De prijs van het dak en dakpannen vervangen is afhankelijk van onder andere de volgende factoren:

 • De oppervlakte van uw dak
 • Wilt u alles vervangen of alleen de dakpannen opnieuw laten leggen
 • Wilt u alleen nieuwe dakpannen of ook een nieuw dak, met of zonder isolatie
 • Wilt u een klapdak of het in het werk laat uit timmeren
 • Hoeveel dakkapellen er vervangen moeten worden of behouden moeten blijven
 • Hoeveel dakramen er vervangen moeten worden of behouden moeten blijven
 • Dient de hemelwaterafvoer en dakgoot vervangen te worden
 • Dienen de boeiboorden ook vervangen te worden

Isolatie

Het verbeteren van de isolatie hoort natuurlijk bij een nieuw en beter dak. Als u meer gaat vervangen dan alleen de dakpannen is het goed om ook het isolatiepakket te verbeteren. Dit is mogelijk van binnenuit of van buitenaf.

Waar werken we?

We zijn een dakdekker uit Utrecht, maar we werken in een ruimer gebied. Ons werkgebied omvat alle plaatsen binnen een straal van 100 km rondom de stad Utrecht.

Scherpe offerte? Vraag een gratis dakinspectie aan

We zijn er van overtuigd dat we u het beste kunnen adviseren én u de scherpste offerte kunnen maken als we uw dak eerst zelf komen inspecteren. We hebben gecertificeerde dak inspecteurs die uw dak gratis en vrijblijvend komen inspecteren. Elk dak is anders en heeft de tijd op een andere manier doorstaan. Door zelf te inspecteren weten wij (en ook u) de exacte staat van uw pannendak. Op die manier krijgt u de scherpste offerte voor een dakrenovatie, dakisolatie of dakpannen vervangen.

VRAAG EEN GRATIS DAKINSPECTIE AAN